23 Jun 2015

Förbered ditt fotografi för publicering i WordPress med bildbehandling i GIMP

havx1200

Hur ska man tänka när man redigerar bilder för webben?

Hur bör man tänka när man fotograferar för sin blogg och webbplats? Hur bör man redigera och skala bilderna så att de passar bäst in? Man vill ju ha små filstorlekar och snygga bilder, en ekvation som inte alltid går ihop.

Så här kan du göra för att förarbeta dina foton i fotoredigeringsverktyget GIMP och sedan lägga upp dem som bilder i WordPress. WordPress skalar sedan om bilderna i storlekar som du kan använda i dina blogginlägg och sidor.

Som ett exempel så har jag tagit bilden ovan. I sitt orginal, hav.jpg, är den 3264×2448 pixlar stor och filen väger 2.6MB. Det är alltså en rätt stor fil. Det är ytterst sällan jag använder en sådan stor bild i webbsammanhang.

Mitt första steg blir att förminska orginalbilden till en storlek som passar att visa upp i en webbläsare, enbart som bild. I mitt fall väljer jag att bilden får vara max 1200×1200 pixlar stor. Jag öppnar bilden i GIMP och väljer ”Image -> Scale Image”, sätter den önskade storleken och sedan exporterar jag bilden och sparar som havx1200.jpg. Bilden väger nu 462KB. Det är fortfarande stort, men om användaren enbart vill se bilden så är det lagom stort. Denna bild får bli mitt webborginal.

gimp-scale

Jag använder standard inställningar både vid skalningen och vid exporten av bilden.

Nu har jag mitt webborginal som jag laddar upp till WordPress som i sin tur skalar om bilden till tre olika storlekar: stor, medium och miniatyr.

havx1200

Stor

havx1200

Medium

havx1200

Miniatyr

Det är alltså dessa tre storlekar jag normalt använder när jag inkluderar bilden i ett blogginlägg. Storleksmässigt blir dessa bilder enligt följande.

  • Stor bredd 550px, 75KB
  • Medium bredd 250px, 18KB
  • Miniatyr bredd 150px, 9KB

Vi har nu tre bilder som är snabba att ladda ned med sina små filstorlekar och de ser ändå bra ut som bilder. När man klickar på dem kommer man till bilden som är webborginalet, en större version av bilden.

Detta är ett av många sätt att hantera sina bilder för WordPress. Det fungerar för de flesta och är relativt enkelt. Det viktiga är att välja en av bilderna som WordPress har skalat om till inlägg och sidor. Annars är risken att man väljer webborginalet, eller i värsta fall fotoorginalet. Effekten blir att webbläsaren laddar ned en större bild och skalar om den så det passar. Det är alltså inte säkert att man ser skillnaden med ögat, man behöver kika bakom webbläsarens skal för att se vad som verkligen laddas ned och hur lång tid det tar.